2017-11-25

Längesedan jag skrev något inlägg här så känner det är dags att uppdatera bloggen. Det har ju ändå hänt en hel del sedan september, både på börsen och bland våra investmentbolag.

Investmentbolagen har börjat falla tillbaka lite samtidigt som börsens uppgång har stannat av. Särskilt är det Latour som har rasat ordentligt den senaste månaden med en nedgång på 10 %. Detta var egentligen ganska väntat då aktien handlades kraftigt över dess vanliga substanspremie. Som högst var substanspremien nästan 25 %, vilket är betydligt högre än vad aktien brukar värderas till. Överlag är en så stor substanspremie helt orimlig för något investmentbolag enligt mig. Substansrabatterna är den största anledningen till att jag gillar investmentbolag. Visst kan jag betala extra för de som skapar en överavkastning varje år, men definitivt inte dessa nivåerna. När dessa enorma övervärderingar uppenbarar sig gäller det att vara med och utnyttja trade läget. Tidigare i år gjorde jag en sådan på Traction när aktien gick helt bananas. Den får ses som ganska lyckad i efterhand:

Screenshot 2017-11-25 at 22.59.33

Den största nyheten på sistone är att vi kommer tappa ett av våra investmentbolag från börsen. Melker Schörling har tillsammans med Stefan Person och Bek-Nielsen valt att köpa ut bolaget och driva bolaget som onoterat i fortsättning. Beslutet kan ses som logiskt då Melker själv inte längre har hälsan att driva bolaget och generationsskiftet kan skötas enklare utan börsens regleringar. För oss investerare är det oerhört tråkigt dock då bolaget presterat oerhört bra. De senaste åren har aktien avkastat nästan 200 % utan hänsyn till utdelningar. Detta att jämföra med OMXS30 som på samma tid avkastat runt 80 %.

Investmentbolagens sorgebarn Ratos fortsätter att underprestera på börsen. Senast var det rapporten för tredje kvartalet som kom in som en besvikelse när innehavet Diab underpresterat kraftigt. Det verkar inte som att det vill sig för bolaget som haft det jobbigt i flera år. Senaste köpet av Plantagen känns inte heller som särskilt väl investerat och jag är väldigt tveksam till bolag de närmaste åren. Ratos är för närvarande det näst minsta innehavet i min portfölj och jag ser ingen anledning till att öka innehavet som det ser ut just nu.

Öresund handlas på en ensiffrig substanspremie vilket inte tillhör vanligheterna för bolaget. Det känns som att de de senaste åren har legat på premier närmare 20 än 0 hela tiden, vilket gjort att jag ännu inte ökat min position i bolaget. Jag har stor tillit till Mats Qvibergs bolag, men jag är tveksam till deras fortsatt förtroende för Bilia.

Under veckan kommer jag skriva ett inlägg om vilka bolag jag kommer handla denna månaden. Även förra månadens tusenlappar ska spenderas de det endast blev ett mindre köp för förra månadens insättning. Jag tycker det är svårt att välja bolag just nu vilket göra att det troligen blir flera mindre köp i många aktier snarare än ett stort i ett eller två.

 

Annonser

#Uppesittarkväll

Bli ett designproffs på några få minuter

Uppesittarkväll denna månad får hård konkurrens med mitt vanliga söndagsnöje, NFL-sunday. Löser det genom delad skärm för att inte missa något viktigt.

Börsen har gått riktigt bra på sistone och senaste månaden har gett en avkastning på uppemot 4 procent. Portföljen har gått ännu bättre än börsen med en avkastning på hela 6 procent. Om det kommer fortsätta vet jag inte, men jag tänker fortsätta fylla på med lite investmentbolag till attraktiva substansrabatter.

Vilka blir det köp i denna månaden då? Vid förra månaden blev det köp i Investor, Kinnevik och Svolder. Sedan dess har substansrabatterna i Kinnevik och Svolder gått ner och Svolder handlas nu på substansvärdet. Investor ligger ungefär på samma substansvärde som vid köper och har avkastat i nivå med index. Dessa tre bolag är de som väger tyngst i portföljen för närvarande och en ökning i dem känns inte aktuellt för denna månaden.

Öresund, Creades, Traction, Lundbergs och Latour handlas på substanspremie vilket gör att ingen av de är aktuellt att göra ett inköp i. Det är en av mina grundregler i portföljen att enbart köpa bolag som handlas under sitt substansvärde och det är inte läge att bryta emot den nu.

Med dessa bolag borta står det mellan Industrivärden, Ratos, Melker Schörling och Bure Equity. Industrivärden handlas ungefär till den substansrabatt de gjort under det senaste året, kanske till och med lite lägre, och känns överlag inte billig till nuvarande kurs. Det kommer att komma bättre läge att öka senare är jag övertygad om. Ratos är lite av en surdeg bland investmentbolagen och den har gått riktigt dåligt de senaste året. Jag känner inte att det är läge att öka i aktien utan följer den lite på avstånd.

Månadens köp blir därmed i Melker Schörling och i Bure Equity. MSAB har under långa perioder handlas till premie det senaste året men har nu kommit ner till närmare 5 procents substansrabatt. Bolaget fick en köprekommendation för drygt två veckor sedan av Söderberg & partners. Största innehavet Hexagon ligger under ständiga bud-rykten som kan ge aktien en rejäl skjuts. Melker väger väldigt lågt i portföljen och är i skrivande stund det minsta innehavet. Det känns som läge för ett köp!

Bure Equity handlas just nu till en attraktiv substansrabatt på 13 % plus. Det är i övre spannet av vad de värderats till de senaste åren. Mycronic som är er en tredjedel av substansvärdet har gått helt bananas senaste månaden efter att ha fått två gigantiska ordrar. Kan komma en rekyl men tycker i övrigt att bolaget är värt en mindre ökning i portföljen.

 

Vecka 34

Ännu en vecka passerad, denna gång med en trevlig #uppesittarkväll som höjdpunkt. Det känns lite som att börsen står och väger och inte riktigt vet om den ska upp eller ner. Jag tror att den kommer fortsätta vara så en tid framöver, då det väldigt osäkert. Nästa rapportsäsong kommer vara en ordentlig vägvisare tror jag.

Screenshot 2017-08-26 at 10.30.55

Vinnare och förlorare

Veckans vinnare blev Bure Equity som avancerade strax över 2 % under veckan. Denna veckan kom uppgången trots att det största innehavet Vitrolife hade en sämre vecka. Substansrabatten i bolaget är på runt 13 % vilket är mer än det varit de senaste året och en sänkning i rabatten känns rimlig.

Veckans förlorare är fastighetstunga Lundbergföretagen med en negativ utveckling på strax över 3 %. Under onsdagen hade bolaget rapport för sitt andra kvartal där man visade upp en ökning av substansvärdet på 8 % för det första halvåret. Det ansågs av marknaden inte tillräckligt då aktien handlats till en premie på mellan 5-10 % den senaste tiden.

Händelser

  • Även Melker Schörling hade rapport under veckan och visade upp en ökning av substansvärdet på 8 % sen senaste kvartalsrapporten. Sedan årsskiftet fram till rapportdag har substansvärdet ökat 10 %, detta att jämföra med index som enbart ökat 3 %.
  • Fortsättning med rapporter då även Latour haft rapport. Den helägda industri-delen visade upp en fin orderingång samtidigt som vissa byggbolag har problem med flaskhalsar. Aktiens totalavkastning för första halvåret var hela 25 %.
  • Mats Qviberg har privat handlat aktier för 15 miljoner kronor i Bilia, som även är Öresunds största innehav. Öresund har även flaggat för en ökning av aktier i kycklingproducenten Scandi Standard under veckan. Köpet var i storleksordningen 60 miljoner kronor.

 

#Uppesittarkväll

Bli ett designproffs på några få minuter

Äntligen är #Uppesittarkväll tillbaka efter ett alldeles för långt sommaruppehåll. Vet inte om det beror på att det inte varit #uppesittarkväll som sparande har varit lägre än annars nu under sommaren. Kan vara semestern med som är boven.

Efter en sur månad med nästan hela årets uppgång utraderad börjar många kanske bli nervösa på börsen. Jag ser dock inget konstigt med att börsen kommer ner en del i och med att rapportsäsongen inte var någon direkt att jubla över. Investmentbolagen har dock klarat sig bra under året och åtta av de 12 bolag jag räknar som investmentbolag har en tvåsiffrig avkastning sen årsskiftet.

Vad ska handlas under denna uppesittarkvällen då? Det finns flera bolag som jag tycker ser aptitliga ut och därför blir det spridda köp denna månaden.

Investor ligger på en substansrabatt på runt 20 % i dagsläget vilket klart högre än vad de ligger på i genomsnitt. Investor är alltid en trygg hamn att lägga sina pengar i då de alltid handlas till rabatt, samt man får en stor spridning av noterat, onoterat och private equity.

Det andra bolaget jag kommer öka i är Kinnevik. Senaste gången jag ökade i Kinnevik var i mars och det känns som det är dags för att dryga ut positionen i bolaget. Även här är rabatten närmare 20 % vilket är klart högre än dess genomsnitt.

Sist, och faktiskt minst, så blir det köp i Svolder. Jag gillar verkligen Svolders breda exponering mot mindre bolag och när man kan handla bolaget till 5 % substansrabatt ser jag ingen anledning till att inte passa på och öka. Bolaget har ofta haft en premiumvärdering de senaste åren så det gäller att passa på när möjlighet ges att handla till rabatt.

Detta blir mina köp denna månaden. Vad köper ni när lönen kommer in på kontot?

Vecka 33

Börsen fortsätter att var ganska sur med en nedgång på 0.44 procent under veckan. Uppgången för året står nu på 4.28 % vilket är betydligt lägre än tidigare under våren.

Screenshot 2017-08-19 at 12.06.37

Vinnare och förlorare

Veckans vinnare blev småbolagsinvestmentbolaget Svolder som trots en sur börs noterades 1.23 % högre under veckan. Bolagets handlas fortfarande på en substansrabatt över 5 %. Det verkar trots veckans uppgång som att marknaden har ökat kraven på Svolder och substansrabatten för bolaget verkar vara här för att stanna.

Förloraren för veckan är Ratos som noteras nästan 2 % lägre efter att ha rapporterat under torsdagen. Rapporten togs emot svagt med fokus på en svag utveckling för portföljbolagen. VD:n lägger dock fram att kassan fortsätt är ganska stor, trots inlösen av preferensaktien och förvärvet av Plantagen, och nya förvärv kan komma när bra köplägen uppstår.

Händelser

  • Utöver veckans förlorare Ratos har även Bure Equity haft halvårsrapport under torsdagen. Även denna rapport togs emot lite sämre med en nedgång efter publicering för aktien. Kvartalet stora händelser var försäljningen av samtliga aktier i bolaget Catella. Största bolaget i portföljen är nu Vitrolife som efter den senaste tidens uppgångar har klättrat förbi Mycronic.
  • Även Traction har presenteras sina siffror. Utveckling av bolagen var stark och BE Group och Nilörngruppen som draglok.
  • Investor anställer Jessica Häggström som ny HR-chef. Jessica har de senaste 20 åren arbetat inom HR på Ericsson, där även Investor är storägare.
  • Det har även varit ett insiderköp av Investor under veckan. Det är VD Johan Forsell som legat på köpknappen och köpt upp 3500 aktier att lägga till sina tidigare 85 000.

Vecka 31

Efter två veckor med relativt stora minussiffror rekylerade OMXS30 upp under vecka 31.  De flesta storbolag rapporterade under vecka 30 och småbolagen har ännu inte släppt sina siffror vilket gjort att det blivit en mellanvecka i rapportsäsongen.

Screenshot 2017-08-06 at 12.10.03

Vinnare och förlorare

Vi börjar med veckan förlorare som blev Melker Schörlings investmentbolag. Trots att bolaget handlades upp blev de veckans förlorare. Detta då de var det enda investmentbolaget som inte slog index under veckan. Avkastningen på aktien beror mycket på Hexagon som är över 50 % av substansvärdet.

I övrigt kan samtliga bolag ses som vinnare så de avkastade klart bättre än index. Men högst på pallen denna vecka blev Sven Hagströmmers Creades med en årsavkastning presterad under veckan: upp 7.73 %. Största innehavet, nätbanken Avanza hade en fin avkastning under veckan, men största delen av uppgången förklaras av en högre substanspremie.

Under den senaste 30 dagars perioden har Creades varierat mellan en substansrabatt på 7 % till att nu handlas till 5 % substanspremie. Det visar verkligen hur man kan timea sina inköp i investmentbolagen och på så vis skapa en högre avkastning. Utan att ta hänsyn till de innehavsbolagen kan man enbart hålla koll på substanspremien/rabatten och göra bra investeringar.

Händelser

  • Öresund har ökat sitt innehav i sitt redan största innehav Bilia. Köpet var på ungefär 6 miljoner kronor vilket är ett väldigt litet inköp för Öresund. Substansvärdet av det tidigare innehavet var på över 800 miljoner.
  • Anders Borg har efter sitt partynatt avgått ur Kinneviks styrelse.

 

#Uppesittarkväll

Hade inte riktigt tid att skriva ett inlägg till #uppesittarkvällen i måndags. Utan ett program så var det kanske inte så tidsbestämt heller. #uppesittarkvällen är inte riktigt samma sak utan Investeraren.

Men även om det inte skrevs något inlägg i veckan så har inte köpen uteblivit. Jag skrev följande inlägg på Twitter:

Screenshot 2017-07-29 at 09.40.29.png

Sagt och gjort blev det köp i både Svolder och Bure Equity för månadens insatta belopp under veckan som gick. Jag tycker båda bolagen känns riktigt billiga just nu. Bure handlas till en substansrabatt om 14.63 % vilket är bra mycket mer än de handlats till de senaste åren. Skulle egentligen vilja vikta upp Bure Equity mer när de handlas med denna rabatt, det känns helt enkelt billigt just nu.

Dock vill jag begränsa exponeringen mot bolaget i portföljen eftersom de är så högt viktade emot sina två största innehav. Vitrolife och Cavotec står för 70 % av deras substans vilket göra att de i min portfölj står för 7 % av portföljen nu när Bure Equity står för runt 10 %. Det är en alldeles för hög exponering tycker jag och det lär dröja ett bra tag innan det blir köp i bolaget igen.

Mitt köp i Svolder baseras även det på en fin substansrabatt. Det senaste året har bolaget ständigt handlats till en substanspremie och jag hade väldigt svårt att komma in i bolaget. Nu handlas den istället till en substansrabatt på hela 5 % vilket känns som ett bra läge att öka i aktien. Svolder är en av mina favoriter bland investmentbolagen och jag tror starkt på att de kommer generera en avkastning klart över index över tiden.

Under veckan som gick gjorde jag även en försäljning. Jag har som grundregel att aldrig sälja mina aktier i bolagen, men denna gången blev det ett undantag. Det var mitt innehav i Eastnine som fick stryka på foten. Inte för att jag inte tror på bolaget, utan mer för att de inte längre vill vara ett investmentbolag. De har uttalat att de kommer att sikta in sig mer på att vara ett fastighetsbolag i Baltikum än något annat. Därför tog jag efter en del funderande beslutet att ta bort klassificeringen investmentbolag på dem och därmed bort från portföljen.

Försäljningen av Eastnine  medför att jag nu har en likvid på 5 500 kronor att fortsatt handla för. Köp kommer troligtvis göras i veckan i Kinnevik samt mindre poster i Investor och Svolder.

Screenshot 2017-07-29 at 09.59.55.png

Jag har även uppdaterat sidan Min Portfölj här på bloggen med min utveckling fram till dagens datum (30/7). Utvecklingen ligger och skuggar index så här långt med en avkastning på 8.67 % YTD.